<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1574632008568096036\x26blogName\x3dBudakPEMALAS\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/\x26vt\x3d4889051296568924402', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




stories biography archives


Intro


AQIDAMSYAR
Melakar nama, Mencari Dunia.
Sesat Sendiri, Mula Lupa Diri
Berhenti Dipersimpangan,
Melihat Kebelakang
Mahu diri kembali.
Pulang


Monday, 30 January 2017
Airmata ni menitis saja dari siang tadi.
Aku nak lari jauhh dari semua orang boleh?
Aku taknak mcm ni lagi
Tapi.
Aku tahu.
Aku tak bolehh.
Apa aku kena buat??
Nak terus menangis? Sampai bila?
Aku dh penat.

Assalammualaikum

Abang,
Aku pergi hospital pagi tadi.
Jumpa doktor skali.
Aku tak tahu nak cerita kat siapa.
Dia cakap, treatment yang first ni hanya bbrapa percent je yang ok.
Dan dia suggestkan buat treatment ke dua lepas setel yg nie.
Treatment yg ni habis minggu depan.
Lepas tu nak kne buat lagi skali?
Aku tak cakap apa lagi
Aku cuma cakap, nanti aku bgi tahu balik.
Aku cakap aku kne bincang dengan family.
Bila aku sampai rumah.
Aku nangis,
Kosong.
Rumah kosong
Aku terfikir, family?
Aku takde family.
Macammane aku nak bicang dengan family

Aku tahu, kalau aku bagitahu Ajam ke Along ke atau Syid
Dorang mesti suruh aku proceed gak treatment ke dua tu.
Aku yakin sangat.
Tapi, Aku mcm mane??
Effect yang skang ni pun aku tak tahan dah.
Ni nak tambah lagi?
Aku penat.
Baru nak sihat sikit, dh kne buat treatment lagi,
Lepas tu sakit balik.
Bila dh nak okey, kne wat lagi.
Sumpah, aku penat.
Aku nak rehat.

Abang,
Aku tak tahu mana yang terbaik untuk aku abang
Apa yang aku patut buat.
 Aku tak tahu.
Aku buntu
Aku hilanggg apa yang patut aku buat.
Aku tak nak ajam risau lagi pasal aku.
Aku taknak Along sesusah lagi sebab aku.
Aku nak tengok orang sekeliling akuu happy senyummm sajaa bila dengan aku
Aku tak nak tngok muka risau diorang lagi.
Aku tak nak abang.
Aku kuat ke abang?
Aku selalu cakap dengan kau, aku tahu aku kuat;
Tapi skang ni aku nak tanya, Aku kuat ke abang??
Aku sendiri tak tahu.

Moga aku dapat buat keputasan yang terbaikk untuk diri aku sendiri
Mudah mudahan.

Salam

Sunday, 29 January 2017
Setiap detik saat buat hibaku melarat..
Dan semakin berat.. Terasa terjerat..
Mungkin ku tidak sekuat ku sangka..

Setiap rintik hujan buat keadaan ku tenat..
Dan segala kudrat.. Ku perah keringat..
Daku dah penat melawan perasaan..

Dan memang benar.. Sebenar-benarnya..
Amat terasa.. Sejak kau tiada..

Vida..
Kembalikanlah semangatku..
Kembalikan ketenanganku..
Ku rebah tanpamu..

Carinomio..
Tak terdaya lagi bernafas..
Jiwa daku semakin lemah..
Dahagakan cintamu..
Kaulah nyawaku..

Katakanlah apa saja yang dikau damba..
Sedaya upaya ku tunaikannya..
Asal kau pulang.. Kedakapanku..

Daku bersungguh.. Sesungguh-sungguhnya..
Mahu cintamu.. Dan masa indah lalu..

Berikanlah daku peluang hanya sekali lagi..
Senyumanmulah menjadi penawar hati..
Melutut merayu.. Kau nyawaku..

Assalammualaikum.
Ingat lagu tu,
hmm
entah macam mana aku lama x sentuh keyboard
try ingt balik segala chord
dan lagu tu terlintas dikepala
Allahuakbar
aku rinduuu sangattt masa memula akuu thu pasal lagu tu
dan saat aku bawak laguu tu kat mana jee aku gi event masa tu
abang wan,
ingt lagu tu?
Aku penah backup kau bawak lagu tu.
Aku main keyboard kau nyanyi
Rindu tak abang wan?
Aku rindu lahh
entah kenapa aku bawak balik lagu tu td airmata aku menitikk.
Tapi.
Aku boleh ingt plakk chord chord dia semua.
Lamaa dah kan lagu ni abang wan?
Hmmm
Lirik dia.
Lirik dia buat aku menitik kot.
Semangat aku hilang abang wan.

Aku nak cerita pasal semalam.
Ajam sekali lagi ingtkan aku pasal along
Dia ingt kan aku along tu abang aku gak
Dia minta aku hormat along mcm mane aku blh hormat dia.
Dia x suke aku memain bila along tegur aku.
Dia kata along tu manusia yg bersungguh layan kerenah aku.
Entah laa
Aku tak tahu along blh bertahan layan kerenah aku sampai bila
Aku sendiri tahu mcmmane perangai aku
Lagi lagi bila aku sakit.
Masa tu aku tak fikir orang tu bnyak tlg aku ke apa ke.
Bila aku sakit, dalam otk aku hanya fikir aku nak sendiri
Aku tak nakk tunjuk aku sakit depan orang.
Tapi aku tahu
Dorang tak suka aku buat mcm tu
Dan aku pasti, oneday along akan giveup dengan perangai aku ni
Mintaa Maaf awal2
Ajam pun boleh mengadu kat kamu kann mcm mane dia giveup dgn aku
Tapi dia layan gak
Aku tahu dia layan jugak sbb iwan.
Pape pun thankz la ajam. Kau buat macam macam untk aku
Sebut je apa aku nak, semua kau turut kan.
Allah je boleh balas jasa korang semua.
Thanks bro.

Saturday, 28 January 2017
Assalammualaikum

Abang,
Terlalu banyak yang aku hadapi akhir akhir ni
Aku jatuh, aku lemah, aku sakit
Then sampai satu saat tu aku bangkit.
Tapi.
Datang kembali segala rasa tu.
Malam tadi skali lagi.
Aku penat abang.
Aku dah penat.
Aku tak larat.
Ambiklah aku abang.
Aku tak kuat dah.
Aku nak rehat.
Aku nak tidur lama.

Salam

Thursday, 26 January 2017
Assalammualaikum,

Jikaku mati esok dan tak bisa berjumpa
Ku tinggalkan kau nota tentang cinta kita
Jika kau lupa kisah cerita cinta kita
Ku yakin kau lakukan dengan sengaja

Andainya ini terjadi
Ku tak perduli lagi kena ku yakin ini
Takdir dari Yang Esa

Jika ku gagal esok dan berterusan lagi
Ku tetapkan hati untuk menyakini
Jika ku jatuh esok tanpa sesiapa disisi
Ku bangun dan terus  melangkah lagi

Andainya ini terjadi
Ku tal peduli lagi
Kerna ku yakin ini takdir dari Yang Esa
Kerna kita hanya manusia
Akan tiba harinya
Kita akan berpisah
Kerna sesuatu
Ku kan mencarimu
Dimanapun kau berasa

Mencintainya
Memilikunya
Ku tak bisa meinta lagi

Jika aku dapat
Ku ingin selamanya


Wednesday, 25 January 2017
Assalammualaikum.
Aku dari malam tdi terfikir.
Kenapa aku hantar kat along msg panjang berjela mcm tu?
Kenapa aku hantar kat dia?
Bukan kat dia patutnya aku bagi tahu
Bukan pada dia aku kne luahkan benda tu
Tupp tupp semalam aku taip panjang2 terus send.
Ape bendaa la aku ni.
Lepas dh hantar, aku nyesal.
Patutnya aku hantar dekat ajam.
Aku cakap benda tu semua dekat ajam.
Bukan dekat along.
Along.
Even kmo tak baca ni sume.
Aku thu oneday kamu akan tahu.
Along, aku mntak maaf.
Malam tu bukan aku nak tambah serabut kamu.
Tapi masaaa tu aku mcm tibe2 panas bila
Kamu mempersoalkan kenapa aku block ajam
Aku minta maaf along.
Aku thu salah aku.
Aku tak ptut hantar msg mcm tu dekat kamu.
Kamu xde kena mengena.
Maaf sangat along.
Aku rasa bersalah sgt.

Salam

Monday, 23 January 2017
Assalammualaikum,

Aku bukan nak melarikan diri atau buat semua org risau
Tapi aku cuma tengah pnat,
Penat nak berlagak aku okey dpn semua orang
Beri aku masa sikit bro, aku sendiri akan contact kau.
Jangan push aku mcm ni.
Aku tak larat.
Aku nak rest, aku buat apaa je yg aku suke skang ni.
Kejap jee.
Lepas tu aku okey balik mcm biasa.
Aku contact kau blik nanti.
Kau takperlu risau pasal aku,
Insya Allah aku mampu jaga diri aku sendiri.
Dan aku cuba tak susah kan sesiapa.
Bukan aku nak tolak mentah2 apa yg org care pasal aku mcm along cakap.
Tapii. Aku nakk cari diri aku balik bro,
Hilang jauh dah diri aku yg sebenar.
Aku jatuh terduduk hari tu.
Dan sampai skang aku tk jumpa diri aku baik.
Bagi aku masa cari diri aku kejap bro.
Kejap jee.
Aku akan contact kau balik, infom kat kau semua benda
aku akan buat.
Tapi nanti, skang aku tak rasa nak contact sesiapa.
Even aku sakit pun aku x mntak along pergi hantar aku hospital
Aku cuba tahan.
Aku masih dengar cakap korang yg tkpayah keluar mana.
Aku duduk rumah je bro, aku tk kemana.
Aku sakit pun, ubat aku ada lagi.
Tolong eh bro, bg aku masa jap cri diri aku balik.
Sebab aku tknak terus terduduk mcm ni.
Aku diri aku yg dulu.
Harap kau faham Ajam.
Aku sayang kau.

Salam

Thursday, 19 January 2017
Assalammualaikum.

Dalam hening malam,
Mata masih terkebil kebil
Otak makin melayang
Memikirkan sesorang
Seorang insan yang menganggap diri tiada teman.
Berfikir kisah silam dunia
Sakit perit hidup
Dan terus dibuai kenangan lalu
Ketahuilah wahai insan.
Aku sentiasa disisi
Walau tak sebaik teman yang lain
Aku cuba menjadi semampu aku.
Risau
Ye aku risau.
Sakit kau sakit aku juga
sedih kau sedih aku juga
jangan kau sorok setiap duka
kerana akhirnya aku tahu juga
walau apa pun terjadi
susah senang kau
jatuh bangun kau
janji aku akan bersama
dengan erti kata
sahabat, adik beradik dan juga keluarga

Salam

Wednesday, 18 January 2017
Assalammualaikum

Aku bukan bintang untuk dilihat mempersona
Aku bukan selembut wanita lain yang ada didunia
Aku juga bukan titisan dari cassanova
Akulah sahabat kau paling bahagia

Maafkan aku pujaan rahsiaku
aku yang telah tinggalkanmu
bukan ku sendiri yang ingin berakhir di hari itu
Tapi,
Kedewasaanku telah benamkan egoku
Padamu.

Tahukah kau kurelakan untuk siapa saja
Tahukah kau bahagiamu adalah sebab utama
Tahukah kau putus asa mula menyapa
Tahukah kau kecewaku mampu terjaga

Aku tak sanggup ada, jika kau rindukan belaian mesra
Aku masih tak siap untuk terjaga, saat kau menangis menahan kecewa
Aku tak bisa melihat dirimu tak bahagia
Ku relakan kau walau berat adanya
Maaf jika aku mengeluarkan kata duka
Ia hanya seketika itu saja, sungguhaku tak bisa

Tahukah aku mati jika tidak punya kawan?
Mungkin bakal ku akhiri sahaja nyawa
Tetapi, aku tahu pelukkan keluarga masih hangat disisi
Tak sanggup aku abaikan orang yang aku cintai

Kau masih berarti dalam hening malam
Masih ku bermimpi walau tak seindah dulu
Nampak jelas seperti kau bayangan masa depan ku
Walau ku tahu hakikatnya kau tidak lebih dari serpihan masa lalu

Bisa tidak aku berarti untukmu?
Jika sisi bumi ini memisahkan kita
Hilang semua arah hidup kita
Ku harap hilang untuk selamanya

Atau

Kita ketemu lagi dilain hari?
Lama cinta pergi membawa kita sendiri
Suatu saat nanti jika terlihat purnama ilahi
Ku ingin menemukannya kembali

Dan pasti

Abadi

Tuesday, 17 January 2017
Assalammualaikum

Baru lepas kena brainwash dgn Ajam.
Ye bro,aku tahu kau sayang aku; Aku pun sayang kau.
Aku rasa tk perlu kot kau soalkan kenapa aku jadi mcm ni skang ni
Kau sendiri tahu kan?

Aku sendiri tk tahu kenapa aku mcm ni
Apa yang aku cari, apa yang aku nak pun aku tk thu
Aku hilang arah wokk.
Kau marah laa aku sebanyak mana kau nak.
Aku tk kisah dah.
Aku tahu salah aku
Tapi aku sendiri tk faham kenapa dgn diri aku ni
Aku tkthuu apa yg aku nak.

Minta maaf wok!

Sunday, 15 January 2017
Assalammualaikum

Aku tak tahu kenapa aku menangis sekarang ni.
Tiap malam macam ni.
Penat?
Ye memang aku penat.
Kadang aku dengar lagu je pun aku boleh menitik.
Kenapa aku mcm ni?
Mane semangat aku yang dulu?
Ye aku tersenyum dpn orang.
Aku bergelak ketawa, tp dlm hati aku, dlm fikiran aku ni aku sendiri tak tahu apa yang ada.
Aku tknak diri yang sekarang.
Aku nak aqid yg dulu.
Yang semangat kuat.
Jujur aku tk sekuat dlu.

Abang.
Datang laa.
Beri aku semangat.
Bagi aku senyum mcm dulu
Tolong laa abang.
Aku merayu dgn kau.
Sanggup kau tgk aku mcm ni?
Aku ade mcm2 benda nak cerita.
Macam macam abang.
Datang laa, dengar semua yg aku nak ckp.
Beri aku semangat, beri aku kekuatan.
Aku penat dah abang.

Friday, 13 January 2017
Assalammualaikum

Tadi pergi makan dengan along, lepas tu pergi ambik moto dekt rumah nad.
Pas ambik moto along pun balik, aku?
Aku terus pergi Simpang Pulai.
Sbab malam ni bulan cantikk.
Senanya bulan ni dri semalam dah cantikk..
Tapi semalam lepak dengan Along dekat dataran..
Macam2 benda sembang semalam.

Sampai jee simpang pulai tadi.
Airmata ni terus menitikk.
Allahuakbar
Apaa laa yg aku fikir ni.
Benda tknak pikir.
Tapii..

Actually aku teringat apa yg doktor pesan kat Ajam masa hari selasa tu.
Ye aku takut. Takut sangat rasa ni
Takut sangat sesuatu terjadi.
Aku tahu, sampai Ipoh aku takkan rehat mcm mane aku rehat
sepenuhnya kat kl hri tu.
Aku tahu dekat Ipoh ni aku takkan makan ubat on time mcm kt kl hritu.
Time tu ade yang remind, ade yg paksa.
Bukan aku tk mahu didik diri aku sendiri untuk berdisplin dgn time makan ubat.
Tapi kadang kala tu aku leka, aku lupa.
Sampai satu masa tu bila kat Ipoh ni aku tk ingt langsung yang aku ni sakit.
Aku tk ingt langsung yang hidup aku ni hanya bergantung ubat sebenarnya.
hmmm

Moga aku terus teguh
Moga aku terus tersenyum depan semua orang
Moga aku tk lagi terduduk sakit depan orang mcm tahun lepas.
Biar la sendiri.Biar tkde siapa yg melihat saat aku menahan sakit.
Aku harap sgt.

Monday, 9 January 2017
Assalammuaaikum,

Bonda,
Tadi adik nampak bonda dari jauh,
happy sangat.
Masa tu ajam ajak keluar, tapi dia tak cakap nak gi mane.
Masa dh jalan2 tu.
Ajam benti kat Bangsa.
Adik tanya kenapa;
lepas tu Ajam cakap nak cari orang.
Adik tanya siapa?
Adik pelik laa, Ajam ni dh jdi spy plak ke??
Hahaha tunggu punye tunggu,
orang yg adik nak sangat jumpa lalu depan mata.
Seronok tak terkata masa tuu.
Mula2 adik ingt ajam x perasan.
Adik bgtau laa ajam,
Adik nak keluar kereta.
Tapi ajam x kasi.
Bila adik berkeras, tapi ajam x kasi jugak.
Ajam kata, kite tengok dari jauh jee.
Allah.
Menangis adik masa tu bonda,
Adik nak peluk,
Adik nak cium,
Adik nak salam tangan bonda.
Tapi tak dapat.
Adik tak boleh pergi dekat bonda..

Apa2 pun adik happy tgk bonda okey,
tengok bonda sihat.
Thanks pada walid yang sentiasa jaga Bonda.
Adik sayang bonda tau.
Adik takkan lupa bonda.

Setahun dah bonda
dah nak setahun kite tak jumpa.
Kejap je kan?
Adik rinduuu sangat kat bonda.
Nak peluk, nak cium.
Macam orang lain boleh buat kat mak diorang
adikk nak semua tu.

Satu yang adik nak sangat, bonda jaga adik masa adik x sihat.
Macam dulu.
Bonda masak untuk adik,
Bonda lap2 badan adik bila demam.
Bonda suap adik makan bila sakit
Bonda sapu ubat kat dada adikk.
Bonda usap kepala adik.
Bondaa cium adikk.
Allahuakbar.
Rindu nya semua tu bonda.

Guys, siapa pun korang yang baca ni.
Sayang mak ayah korang.
Jangan abaikan mak ayah korang.
Derita itu paling sakit bila kau hilang dua insan tu dalam hidup korang.
Hilang kasih sayang diorang
okey?

Salam

Wednesday, 4 January 2017
Assalammualaikum.
Tiba tiba hati ni terdetik untuk menulis
Mungkin rindu untuk bercerita
Atau mulut ni dah tak mahu bercerita pada sesiapa
So jalan terbaik; menulis.

Hari ni aku ke Ipoh untuk radiotrapi.
Sakit, tapi aku tak boleh buat apa.
Ajam, Syid, Along slalu cakap bila aku mengadu pada dorang
yang aku kena tahan sebab nak sihatkan.
Nak taknak aku kena tahan sikit.
Syid laa selalu sangat mcm tu.
Hari tu masa first time radiotrapi, aku mengadu pada Along
dan satu ayat dia yang sampai skang aku ingat;
yang sakit sangat skang ni pun sebab aku jugak,
sebab aku tangguh lama sangat kan.
Hmm masa tu aku x reply dah.
Ye.aku tahu salah aku.
Dan aku tahu sekarang ni semua org yang aku rapat tengah marah pada aku
Sebab apa?
Sebab selama ni aku cari penyakitkan.
Aku tak rest.
Aku takdengar cakap dorang
Aku tak makan ubat on time.
Aku leka.
Aku berlagak sihat.
Yes.
Aku tahu Along, Syid and Ajam marah kat aku.
Kenapa tige orang tu je?
Hahaha dah kat diorang jee aku slalu mengadu,
kat diorang jee aku cerita macam2.
Dan skang aku rasa 'family' yang aku ada hanya Along, Syid and Ajam.
Dan aku terlalu menyayangi dorang bertiga.
Abang2 aku.
Even dorang tak anggap aku adik, mungkin.
Tapi Satu je aku nak ckp, sampai akhir hayat aku aku sayang korang.
Korang nak maki aku ke, korang nak ignore aku ke, korang nak buat apaa pun pada aku,
Dalam hati aku, aku sayang sangat kat korang bertiga.
Tapi kenapa?
Entah la.
Mungkin korang manusia yang layannn je apa aku nak cakap,
yang layan je apa aku nak ngadu.
Tu si ajam tuuu,
Hari hari laa skang nii dengar aku mengeluh.
Tapi dia layan kan je.
Walau tengah marah pun, dia tetap care pasal aku
Aku tahu kalau kau marah Ajam, tu untk kebaikan aku kan?

Guys, Aku takde abang lagi,
Aku takde ayah, aku takde family lain.
Yang aku ada, hanya korang bertiga.
Korang bolehhh jee nak buat tak perduli pada aku,
tapi satuuu je korang kena ingat, korang buat apaaa pun kat aku.
Oneday korang susah mcm mana skali pun aku akan pasti kan aku ada dgn korang.
Sebab korang je orang yang peduli pasal aku masa aku kat ICU.

Ajam ade pesan;
Mursyid dengan Roy tu kawan sebenar kawan, satu hari nanti aku takde
kau kena cari dorang. Bukan untuk jaga kau, tapi untuk minta kasih sayang dorang.

Dan masa tu aku menitik,
minta kasih sayang?
Sedih nya.
Ye.
Memang sedih, tapi tu aku kena buat.
Ajam kata, selagi dia hidup, dia akan jaga aku.
Dia akan buat apa je yang aku nak.
Dan aku harap Along dengan syid pun mcm tu.
Aku tak minta untuk jaga aku, tapi aku minta ada untuk aku.
Dan aku tak tahu macam mana hidup aku tanpa mereka bertiga.
Mungkin akan lagi gila dri sekarang?
Hahaha
Harap kalian tak buang aku mcm mana mereka buat.

Tuhan,
Terima kasih beri aku peluang lagi.
Dan terima kasih bagi aku mengenali mereka
Terima kasih sebab hantarkan mereka pada aku.
Terima kasih tuhan.
Terima kasih sangat.


Official Template By BudakPEMALAS