<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1574632008568096036\x26blogName\x3dBudakPEMALAS\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/\x26vt\x3d4889051296568924402', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




stories biography archives


Intro


AQIDAMSYAR
Melakar nama, Mencari Dunia.
Sesat Sendiri, Mula Lupa Diri
Berhenti Dipersimpangan,
Melihat Kebelakang
Mahu diri kembali.
Pulang


Saturday, 26 December 2015
Andai kata aku pergi.
Aku mohon doa.
Jujur aku tak kuat.
Semua yang aku harapkan, hilang
pergi tanpa kata.
jujur aku kecewa
terima kasih pada semua.

Monday, 14 December 2015
Assalammualaikum
Abang,
hari ni hari last aku kat ipoh.
Hari last sebelum aku pulang ke kl untuk buat benda tu
Sekian lama abang aku tunggu,
sekian lama..
Aku menahan sakit,
Aku bergaduh dengan walid,
Aku bergaduh dengan adik beradik,
Aku bergaduh dengan pihak hospital.
Macam macam abang.
Selama menunggu masa tu tiba pun berapa kali
aku kena marah nan Ajrul?
Berapa kali aku kena sound dengan Ajrul?
Berapa kali aku kena ceramah free dengan Ajrul?
Tak terkira.
Sampai satu tahap dia sendiri malas dah nak nasihat aku
Sampai satu tahap dia penat dah untuk bicara.
Aku ingat semuanya lagi.
Macam mana dia datang datarang pukul 1 pagi, lepak nan aku..
Suruh aku balik, pulang pada bonda nan walid.
suruh aku bagi tahu walid..
Dia risau kalau kalau apa apa jadi pada aku,
dia risau klau masa operation tu aku sendiri.
tanpa keluarga.

Along Esok aku nak warded dah.
aku tak tahu akan dgn siapa
aku tak tahu siapa bakal teman aku sepanjang hari
aku tak tahu siapa akan jaga aku saat aku terlantar.
aku minta along, datang beri aku semangat ketika tu.
aku tak tahu apa bakall jadi,
kita tak tahu apa bakal jadi
doa yang baik baik along, aku mohon.
banyak kali kau kata "da nampk kau akan diam je nanti, tk msg semua"
klo kau tahu along, aku sendiri nak msg kau tiap hari,
sebb sham takda untuk aku msg, sham x da untuk aku luahkan semua benda
tapi... kita tak tahu apa bakal jadi.
jujur aku sendiri tak tahu.
maaf along kalau aku menyepi.
doakan saja semua akan okey.
aku tahu aku kuat. :)
kuat mcm abang aku laaa! accident byk kali pun takde halkan?
hehehe

Sham,
doakan yang baik baik untuk aku.
jujur aku takut...
datang beri semangat buat aku sham.
pls.

Saturday, 12 December 2015
Bangun.
Membelek calender.
Hari makin dekat
Takut makin menguasai diri.
Duduk dalam beribu orang, tersenyum dihadapan semua orang
Hakikatnya siapa yang tahu apa yang ada dihati?
Tiada siapa.
Kenapa makin takut, risau?

Abang
Aku baru tersedar.
Tarikh aku operation nanti sama tarikh dengan tarikh pemergian kau
abang..
Kuat ke aku nanti.
Kau takda abang.
Kau takde nak bagi semangat dekat aku.
Kuatkan aku..
Jujur aku terlalu takut abang.
Apa yang doktor bagi tahu semua masih aku simpan sendiri.
Tak terbuka mulut untuk bercerita pada sesiapa..
Walaupun pada Ajrul.

Aku mengharapkan yang baik-baik
sebab aku ingin kembali ke Ipoh.
Aku ingin kembali kesini menyambung semuanya
Tapi aku takut hajad aku tak sampai.
Kau tahu walid mcm mane kan abang?
Kau tahu klo dia kata A, A je laa yang kita kena buat..
kan?

Semalam lepas exam aku nak pi kerja.
Skali kak lia, staff nurse kpj tu call.
Dia nak bawak aku jumpa adik dia.
Adik dia nama Amirul umur 25 tahun.
Adik dia sakit macam aku.
Hampir 4 jam aku sembang berdua nan adik dia.
Adik dia cerita mcm mcm kat aku.
Salah satu yang aku masih teringat ingat yang dia ckp
"Kau bila dah sakit, kawan baik pun boleh buang kau. Kau kena ingat.
Masa tu baru kau tahu siapa kawan yang betul-betul kawan. Diorang cakap diorang faham kau.
Tapi bila kau terlantar, diorang masih boleh duduk enjoy dengan yang lain.
Sedangkan masatu kau tengah bertarung nyawa. Aku faham sakit kawan buat mcm tu mcm mana,
sebab aku dah rasa. Aku tak jumpa lagi kawan aku yang ada dengan aku masa aku
betul-betul terlantar, Aku tk jumpa lagi kawan aku yang ada sama dengan aku masa aku nak
masuk bilik operation. Kau dah sakit ni, bilik operation tu mcm toilet. Kau kluar masuk je."

tu ayat mirul yang aku teringat smp skang.
aku ingattt sampai sekarang mirul.
aku berterima kasih dekat kak lia sebab jumpakan aku dengan kau.
sekurang kurang nya aku tahu siapaa yang betul betul faham apa aku rasa
sekrang nii..Thank you so much kak lia.

Kak lia ni staff nurse yang banyak tolong aku masa aku kat kpj ipoh.
dia yang tlg angkat semua brng2 aku.
dia yang tlg buat aku air masa aku tak boleh bangun
dia yang tlg beli makan aku masa seorang pun kawan atau keluarga
yang tak datang saat aku terlantar.
dia jugak satu-satu nya manusia yang sanggup datang hospital bainun bila tahu aku
masuk wad situ.
sebab die tahu keluarga aku jauh..
dia tahu kawan kawan aku tiada.
dia tahu adik beradik aku tiada kat sini.
Kadang-kadang orang luar ni lebih menghargai kita.
kan?
Orang yang kita layan lebih dari seglanya itu yang membuang kita.
waktu kita sakit.
kenapa yer?


Wednesday, 9 December 2015
Duduk di antara yang lain
Terdiam, termenung sendiri
Berada dihujung, tak siapa bakal peduli
Mendengar, memasang telinga
tapi tiada satu pun yang melekat dikepala
Takut mula menguasai diri
Risau mula berada dihati
Berjalan sendiri dan bertanya
"kuatkah aku nanti?"

Sunday, 6 December 2015


Along
kau aku tiada apa
kau aku bukan saudara
kau aku bukan adik beradik
malah
darah yang mengalir dalam badan kita
bukan darah yang sama
darah yang mengalir dalam badan kita
bukan dari darah yang sama
tapi
kau aku anggap seperti seorang abang
kau aku anggap seperti seorang saudara
kau aku anggap seperti darah yang mengalir dari
badan kita ini adalah darah yang sama

Along
saat kau sedih
aku turut bersedih
saat kau susah
aku turut terasa susah
saat kau resah
aku juga resah
kenapa?
kerana kau seperti abangku
kerana kau seperti darah daging ku

Ketahuilah abangku
hati ini tak tenteram saat kau seperti marah pada aku
hati ini tak tenang bila kau seperti bengang pada aku
aku takut
takut untuk kehilangan abang sekali lagi
takut untuk kau hilang dari mata
takut untuk kau menyepi dari diri ini
aku takut sangat

Menitik airmata saat kau memohon maaf
Menitik airmata saat kau memaksa bertanya, kenapa aku?
Apa salahmu?
Apa silap mu?
Airmata yang mengalir ini adalah airmata bersalah
Bersalah kerana aku takmampu untuk meluahkan semuanya
Pada kau.
Pada kau abang ku.
Bukan niat untuk terus berahsia
Bukan niat untuk melupakan kau
Bukan niat untuk membuat kau seperti tidak wujud
Tapi
Ketahuilah abangku
Aku tak sanggup melihat kau termenung,
mendengar apa yang aku katakan
Aku tak sanggup melihat kau hilang kata-kata,
mendengar segala apa yang aku katakan
Cukup sekali,
Cukup sekali aku melihat kau terdiam,
mendengar apa yang aku luahkan
Cukup sekali aku melihat kau menahan sebak,
mendengar apa yang aku katakan
Aku tak mampu..
Tak mampu untuk melihat semuanya untuk kali kedua.

Along.


Hanya seminggu yang aku ada
hanya seminggu yang aku ada untuk terus bergelak ketawa
untuk bergaduh
untuk membuat kau sakit hati dengan aku
aku tiada selepas ini
aku akan cuba kuatkan diri aku ketika itu
aku akan cuba semampu aku
doakan aku wahai abang.
doakan aku untuk kembali teguh
teguh untuk bergelak ketawa,
teguh untuk bergaduh tiap malam dengan kau
teguh untuk kembali membuat kau sakit hati dengan sikap aku
doakan aku.
aku tak tahu apa akan jadi akan datang
kita tak tahu apa akan datang
kita tak tahu, Along.
aku hanya mohon doa.

Maaf kerana aku tak seperti dulu
memberi tahu apa sahaja yang jadi
memberi tahu apa sahaja yang aku rasa
kerana aku takut untuk melihat kau terdiam kembali
maafkan aku along.

-adikmu..

Assalammualaikum Alang

Semalam 5 Disember 2015 genap
umur alang 26tahun
al-fatihah buat mu alang.
aku rindu nak tengok kau buat lawak bodoh
aku rindu nak dgr gelak tawa kau
aku rindu nak tgk kau hari hari merempit naik moto
aku rindu nak tgk kau belek2 moto kau.
Tenang k abang ku.
aku dan family tak pernah sesaat pun melupakan mu
doa kami sentiasa untuk mu abang ku.

dah hampir setahun da sham dengan kau
dah hampir setahun da aku hilang dua orang abang.
damailah kedua dua abang ku.
aku terlalu merindui kalian.

Salam

Tuesday, 1 December 2015
Assalammualaikum.
abang.
hari ni dah 1 disember
lagi 13 hari kot lagi..
doakan yang baik baik pls untuk aku.
adik kau kuat kan?
adik kau tahan kan?
takpe abang.
aku dah boleh terima dah semua.
aku tahu aku kena kuatkan diri aku sendiri.
klo aku tak kuatkan diri sendiri, siapa nak kuatkan aku.
takde siapa yang boleh kuatkan aku klo aku sendiri lemahkan diri sendiri an.
abang.
klo kau ade nanti mase tu mesti seronokkan abang.
mesti mase tu kau yang bagi aku kata kata semangat kan..
mesti kau yg ade je dengan aku kannn..
aku rindu kau abang.
aku rindu sangat...
aku nak sangat jumpa kau...
tapi aku thu aku tak boleh
aku tahu aku kena sabar..
sabar sampai masanya tiba..
kann??
sebab tu aku kena kuat sekarang..

kla abang.
ada masa aku kesini lagi.
sayang kau abang sham.
Salam!


Official Template By BudakPEMALAS