<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1574632008568096036\x26blogName\x3dBudakPEMALAS\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://aqidamsyar.blogspot.com/\x26vt\x3d4889051296568924402', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




stories biography archives


Intro


AQIDAMSYAR
Melakar nama, Mencari Dunia.
Sesat Sendiri, Mula Lupa Diri
Berhenti Dipersimpangan,
Melihat Kebelakang
Mahu diri kembali.
Pulang


Sunday, 31 January 2016
Assalammualaikum.

Masuk sini, tersenyum
Entah kenapa benda aku dah agak.
Awalnya dia beri kata maaf tentang salah satu posting aku kat sini.
Kdua dia sembang, dia usya blog someone yg buat dia gelak and nangis sowg2.
Ktiga dia kata dia usya blog tu dri awal thun lepas,
hingga last update, and malam ni, tiba2 dia menyebut pasal nama ANGAH.
And aku terus bertanya.
Dia tak mengaku.
Takpe.
Aku pun tgk viewer aku, ade ip yang aku x kenal.
Takpe laa.. dia tak mau ngaku sudah.
 Blog ni pun public kan.?
so siapa je boleh baca.
Tapi aku minta jangan tanya depan aku tentang posting posting aku.
Jangan sesekali menyebut tentang cerita di posting aku.
BudakPEMALAS tak sama mcm aqid amsyar atau apa saja nama aku sebelum ni.
BudakPEMALAS yang sakit,
BudakPEMALAS yang punya seribu satu cerita dalam hidup dia.
Aku.
Sihat.

Esok aku akan balik Ipoh.
Esok jugak aku akan setelkan semuaaa urusan kat hkl,ijn and kpj
Semua aku akan bawak ke Ipoh.
Kata sendiri pada diri,
Aku kena kuat.
Sebab ramai sedang menguji.
Dan Tuhan juga terus menguji.
Aku ingat kembali kata izwan.
"Jangan pernah susah kan orang.Sakit macam mana sekali pun.
Jangan susahkan orang. Kecuali jika terpaksa."
Aku akan ingat wan, and aku akan cuba untuk tak menyusahkan orang
Even walid tak beri aku kereta, moto atau apa apa untuk aku balik ni nanti.
Aku akan cuba untuk tak menyusahkan orang.
Bak kata Ajam semalam, teksi banyak.
Bus awam ada.
Just lrt and monorel je takde kat ipoh tu.
Cuma aku sampai nanti aku minta tlg Ajrul ambik aku.
Sebab? Aku tak sanggup kot nak tunggu teksi mcm haritu.
Badan dah la sakit berjam jam dalam bus.
Dah tu stay kat bus stop tu tunggu teksi lagi sekian lamanyaa..
So kali ni aku minta tlg dia ambik.
Firas dah xde kat Ipoh, budak2 itp semua dah habis belajar.
Que je ada. Tapi que pun xde transport kat Ipoh.
So aku minta tlg Ajrul je.
Nasib ade sesat sowg lagi abang aku kat Ipoh tu..

Wan.
Semalam aku pergi tengok anak ajam.
Sumpah comel wan.
Comel sangat.
Aku sebak tgk budak tu wan.
Nama dia Tun Adriel Mikael
Sedapkan?
Tarikh lahir dia sama dengan tarikh lahir kau.
Ajam memang dah rancang.
Nak tarikh lahir dia sama dengan tarikh lahir kau, and tarikh lahir mak.
Anak tu bakal ganti kau wan.
Dan aku harap anak tu sebaik kau, bertanggungjawab macm kau.
Wan.
Aku masuk bilik kau semalam.
Aku tgk je potret kat atas katil kau tu.
Aku takleh nangis depan ajam, nanti dia marah.
Aku takleh nangis depan mak atau ayah, nanti dowg sedih.
Aku nangis sendiri wan.
Rindu nya aku dekat kau wan.
Wan,
Adik kau ni tak sihat.
Sakit sangat sekang ni wan.
Aku makin tak kuat.
Sakit aku dulu. Aku boleh lagi tahan.
Aku boleh lagi tak makan ubat.
Aku boleh lagi berkerja.
Tapi sekang tak wan.
Selagi aku x makan ubat, selagi tu la sakit.
Lambat je makan ubat, mesti akan mula sakit.
Doakan adik kau cepat sihat wan.
Aku nak kuat mcm abang abang aku yang lain.
Mcm kau.
Aku tringat masa kau nak meninggal dulu wan.
Kau senyum jugakk even tengah berlawan dengan sakit.
Bagi aku kekuatan tu wan.
aku perlu kekuatan tu

Aku sendiri tak tahu kenapa kena rasa ni semua.
Tadi aku pergi pavi cari wallet aku.
Masuk je dalam keta, dada aku dah pedih dahhh..
Sakit dia tu, tuhan je tahu..
Balik dari dari pavi terus aku tak kluar mana sampai la sekarang ni
duk memerap je dalam bilik..
rasa nak baring je tahu tak.
Semalam pun ajam marah aku sebab pergi jumpa dia.
Aku bukan apa, aku rasa lambat lagi kot aku nak balik kl ni balik
so aku cari la segala barang yang aku nak beli.
Aku jumpa la segala orang yang aku nak jumpa
termasuk lah paklang and abam kentam.
Abam kentam nak kawin dah. berapa minggu je lagi.
Aku awal awal dah inform kat dia aku tak dapat nak datang
Nasib dia faham.
Btw congrts to abam kentam sebab menang ajl kali ni.
Aku rindu nak join segala event astro dengan tv3.
mmmmm

Al-Fatihah buat Khairil Izwan.
Doakan aku sentiasa kuat k abang.
and mampu terus tersenyum .
Salam

Saturday, 30 January 2016
Assalammualaikum.
Lama  tidak kesini.
Dan harini aku kembali.
Kembali untuk meluahkan segala rasa,
kembali untuk mencatat segala cerita.
Terlalu lama aku ingin menulis disini.
Tapi aku tidak diberi kesempatan.
Dan hari ni, aku tersenyum.
Kerana aku masih mampu menaip.

Abang,
Kau tahu segala benda kan?
Kau tahu apa yang aku alamikan?
Kau tahu tak yang adik kau ni sedang mencuba
semampunya menguatkan diri sendiri?
Abang,
Aku berterima kasih pada tuhan
kerana sedarkan aku kembali.
Tapi kadang kala aku trpikir, indahnya saat aku lena..
Indahnya tika aku hanyut dlm dunia aku sendiri.
Sesedarnya aku, aku menangis. Kerna orang yang aku ingin
dengan aku tika itu. TIADA.
seorang pun tiada, hanya remy yang menemani aku.
Aku panggil bonda tika tu.
Tapi, walid x kasi bonda datang.
Aku merayu abang, aku terlalu ingin bonda tika itu.
Tapi, takde.
Aku nak mengadu sakit pada bonda..
Aku nak mengadu penat aku pada bonda..
Aku nak bonda suapkan aku tika itu.
Tapi TIADA abang.
Paling membuatkan aku bertambah kecewa,
bila remy call bonda, tapi walid yang jawab.
Dan aku hanya bercakap dengan walid.
Aku menangis semahunya ketika itu abang.
Aku rasa jauhhhh sangat dengan mereka.
Tiada kata yang boleh aku ungkap apa yang aku rasa.
Sampai satu saat, aku kata pada diri
"Aku tak sedar, lagi bagus dari aku sedar"

Sepanjang aku tk sedar,
aku rasa tenang sangat abang...
Jujur aku seronok.
Aku dengar segala apa yang orang sekeliling aku sebut,
tapi sayup saje bunyinya.

Bonda.
Andai bonda baca saat ini, ketahui lah bonda.
Adik terlalu ingin memeluk bonda.
Adik terlalu ingin berada dalam dakapan bonda.
Berada di riba bonda.
Makan masakan bonda.
Bonda, Kenapa bonda tinggalkan adik mcm tu saja di Melaka?
Kenapa bonda tak pernah nak melawan kata walid?
Kenapa bonda biarkan adik sendiri, rawat diri adik sendiri?
Kenapa bonda??
Kenapa sejak abang takde. Adik rasa, antara adik dengan bonda.
DAH JAUH!
Bonda,
Andai bonda tahu, adik mengharapkan bonda yang menjaga,
adik mengharapkan bonda yang memasakkan segala apa yang adik inginkan.
Kenapa tinggalkan adik bonda saat keadaan adik begitu?
Kenapa orang lain harus menjarakkan hubungan kita,
kenapa?
Adik anak bondakan?
adik rindu bonda sangat..
Adikkkk nak sangat jumpa bonda, peluk bonda, cium bonda.

Abang, sejak dari haritu, hanya sekali aku ketemu bonda,
iaitu seminggu selepas aku sedar,
lepas dari tu, hingga kini aku x ketemu bonda.
Aku call x berangkat.
Malah bonda tinggalkan aku mcm tu je.
Biar orang lain yang menjaga aku.
Sedangkan aku sendiri ingin bonda yang membelai.
Walid hantar aku ke Melaka,
aku mengaku, itu silap aku.
Dan walid berhak hukum aku..
Aku lari dari hospital. Awal nya hanya Ifsha je tahu.
Tapi disebabkan aku terlalu mempercayai Ajrul
Aku beritahu dia.
Aku percaya dengan dia.
Tapi, aku silap tika tu..
Dia bagi tahu remy kat mana aku ada. Jujur aku tak sangka dia bagitahu jugak pada remy.
Sebab aku sangat percaya pada dia.
Marah.
Tika tu memang aku marah.
Terlalu marah pada dia.
Tapi.
Lepas pikir balik, kalau aku jadi dia.
aku pun akan buat benda yang sama.
Dia sendiri kata pada aku tika tu, yang aku dah buat semua orang risau.
dan aku tahu, mungkin dia juga risau. Mungkin.
Saat marah dengan Ajrul, aku tersentap sebab aku fikir,
dalam hidup aku tak siapa dah boleh aku percaya.
sebab Ajrul satu satu nya orang yang aku percaya pun
Buat aku hilang kepercayaan pada dia.
Tapi tu semua saat tu, mcm aku pernah cakap.
Aku anggap dia mcm abang.
Aku tak boleh nak marah lama-lama at dia.
Nanti aku rasa bersalah.
Kau tahu sikap aku kan abang?
Esok nya tu, aku mohon maaf.
Nasib dia tak melenting
masa aku cakap yang aku nyesal bgtahu dia.
Masa aku mempersoalkan siapa yang harus aku percaya lagi, selain dia.
Kalau tak, hilang laa lagi aku seorang abang..
Ajrul even kau tak baca semua ni.
Terima kasih untuk semua along.
Semua caci maki kau, semua nasihat kau, semua masa yang kau guna
untuk msg aku bagi kata2 semangat.
Aku takde abang.
Aku cuma ada ajam, paklang and abam kentam saja selain kau yang selalu bg nasihat kat aku.
Aku sedikit terkilan sebab kau takde saat aku terlantar, kau takda
saat aku nak operation.
Jujur aku kata kan.
Setiap kali nak operation.
Aku memendam rasa.
Kenapa harus semua biarkan aku sendiri.
Mana pergi bonda?
Mana pergi walid?
Mana pergi adik beradik aku?
Yang aku tahu, aku hanya hilang ABANG.
Walid, bonda and adik beradik lain masih ada kan?
Mmmmm kata remy,
aku tak perlu pikir ni semua.
Pikir diri aku sendiri saja.
Lupa kan semua orang.
Abaikkan semua orang.
Aku cuba remy.
Aku cuba.
Tapi perasaan aku terlalu ingin mereka.
Kerna mereka darah daging ku.


Remy,
jujur aku tak sangka kau kembali ke Malaysia untuk menjenguk aku.
Lama kita bermasam muka kan?
Lama kita tak contact kan?
Tupp tupp kau balik, and jaga aku.
Terima kasih remy.
Kau memang cousin dunia akhiratt wehhh..
heheheh
Thankz juga sebab jaga aku setelah aku sedar,
kau pospone kan semua event kau kat sana.
and stay kat malaysia hampir sebulan.
thank you so much remy..
Tuhan je akan jasa baik kau.
Aku tak punya kuasa apa apa untuk balas semua.
Aku sayang kau remy.

Abang,
aku dah tak kuat mcm dulu.
Aku da tak boleh nak jalan jejauh.
Aku dah tak boleh nak buat kije2 berat.
Aku da tak boleh nak berdiri lama.
mcm mane aku lepas ni abang?
Kemarin aku pergi pejabat pos, aku setelkan barang2 kedai mana yang
dowg tak sempat pos.
Kat situ nasib aku tak rebah abang.
Ramai sgt orng masa tu.
And mungkin juga aku penat.
Dada aku sakit sangat masa tu, Aku da berpeluh peluh da dalam tu..
ahahaha naik segan pulak aku,
yela dalam tu aircon.
tp aku berpeluh teruk.
aku menahan jee, sampai turn aku aku terus pergi.
Nak gi pos barang pon dah mcm tu, mcm mana aku nak kembali
berkeja kat arau?
Macam mana aku nak berdiri tengah padang kawad?
Mcm mana aku nak angkat senjata masa latihan menembak?
Aku tak nak berhenti laa abang.
sayang...
aku nak pangkat tu..
Sebab dah lama aku usaha kan.
kau pun tahu kan?
Aku nak buktikan pada walid, semua ni bukan sia sia....

Abang,
aku akan kembali ke Ipoh isnin ni.
Itu pun kalau aku okey la.
Sebab lately aku selalu sgt tibe tibe je sakit,
mula2 siang okey, sampai nak malam dah start sakit dada.
aku harap aku okey nanti
sebab aku balik dengan bus.
Mesti kowg pelik kan, keta aku mana?
Nanti aku akan story.
Doakan aku okey abang.
Doakan aku dapat ketemu bonda sebelum aku pulang ke Ipoh.
Sebab lepas ni aku rasa aku tak kembali lagi ke kl atau seremban.
Urusan hospital pun semuanya aku nak sambung di Ipoh.
Aku nak jauh dari semua.
Aku dekat, tak siapa yang peduli.
Biarlah
Okey lah abang.
Salam.


Official Template By BudakPEMALAS